متخصص داخلی، فوق تخصص نفرولوژی بالغین

  • Info@dr-adnani.ir
  • 02632761061
اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

پیوند کلیه

پس از پیوند کلیه، تغذیه از اهمیت بالایی برخوردار است تا از بهبود بیمار در دوره بعد اطمینان حاصل شود.

قبل از پیوند ، تغذیه بیمار به دلیل اختلال در عملکرد کلیه مختل می شود ، او نمی تواند برخی مواد معدنی و ویتامین ها را بیشتر مصرف کند ، بنابراین تغذیه در بیمار بسیار مشکل است.

پس از پیوند اعضا ، یکی از عجیب ترین مسائل بیماران نحوه تغذیه است. بین رژیم غذایی قبل از پیوند و رژیم غذایی بعد از پیوند تفاوت وجود دارد. این مقاله برای کمک به شما در برنامه ریزی تغذیه به بهترین نحو آماده شده است و با خوردن بهترین غذاها به شما کمک می کند تا احساس بهتری داشته باشید.

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

چرا به برنامه تغذیه و رژیم غذایی خاصی نیاز داریم؟

تغذیه نقش مهمی در اطمینان از بهبود و دستیابی به هدف پیوند در دوره بعد از پیوند عضو دارد. بیمارانی که تحت همودیالیز و متعاقباً تحت پیوند کلیه قرار می گیرند ، در صورت پیروی از برنامه های تغذیه و رژیم در طول دوره دیالیز ، می توانند در کوتاه ترین زمان و راحت تر با برنامه های توصیه شده خود سازگار شوند.

رابطه بین درمان دارویی و رژیم غذایی چیست؟

داروهایی که برای جلوگیری از رد روند پیوند و سازگاری بدن ما تجویز می شود ، ناگزیر بر تغذیه بیمار تأثیر منفی می گذارد. برخی داروها هستند که با تعامل مستقیم با غذاها از مصرف آنها جلوگیری می کنند یا باعث تغییراتی در متابولیسم و ​​ایجاد اختلال در رژیم غذایی می شوند.

  • استروئیدها
  • سیکلوسپورین
  • تاکرولیموس
  • آزاتیوپرین
  • مایکوفنولات

با افزایش داروهای تازه منتشر شده می توان این لیست را افزایش داد. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم ، این داروها با تأثیر بر عملکرد بدن ما می توانند تغییراتی ایجاد کنند.

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

اثرات استروئیدها:

  1. با افزایش اشتها ، باعث افزایش بیش از حد و ناگهانی وزن می شود
  2. باعث افزایش چربی خون مانند کلسترول و تری گلیسیرید می شود
  3. قند خون را افزایش می دهد
  4. باعث احتباس سدیم و مایعات می شود
  5. تخریب استخوان ها و ماهیچه ها را تسریع می کند.

با افزایش دوز داروهای استروئیدی مورد استفاده ، میزان موارد منفی ذکر شده در بالا نیز افزایش می یابد.

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

آیا افزایش وزن بدن اجتناب ناپذیر است؟

افزایش اشتها در بسیاری از بیماران پس از پیوند مشاهده می شود. تغییرات ایجاد شده در رژیم غذایی آنها در دوران نارسایی کلیه یا درمان دیالیز یا تصور اینکه از فشار ناشی از محدودیت های رژیم غذایی رهایی یافته اند نیز می تواند از جمله دلایل افزایش اشتها باشد. باید به بیمار گفته شود که این نگرشی که او رعایت می کند صحیح نیست و ممکن است عوارض منفی ایجاد کند.

بحث در مورد وزن اغلب یک گام مهم در کنترل وزن بدن است. شما باید از مصرف غذاهای با کالری بالا مانند غذاهای حاوی چربی و قند بیش از حد ، شیرینی ها  به مقدار زیاد اجتناب کنید. به جای این غذاها ؛

* سبزیجات و میوه های خام کم کالری

* گوشت قرمز بدون چربی  و ماهی بدون پوست

* غذاهای کم چرب یا بدون چربی

* ممکن است با انتخاب نوشیدنی هایی مانند نوشابه ساده که حاوی قند نیست ، میزان کالری دریافتی خود را محدود کنید.

* محدود کردن مصرف همه چربی های حیوانی و گیاهی

* هنگام مصرف گوشت قرمز ، قسمت های بدون چربی را ترجیح دهید ، از مصرف ماهی و مرغ غافل نشوید

* از غذاهای آماده با محتوای چربی بالا اجتناب کنید

* از مصرف سبزیجات در وعده های غذایی غافل نشوید ، اما در سالاد مقدار زیادی روغن نریزید

* از سرخ کردنی ها دوری کنید

* تا حد امکان از چربی جامد ، مارگارین یا کره استفاده نکنید

* مراقب باشید بیشتر از روغنی که به وعده های غذایی اضافه می کنید مصرف کنید

* به جای شیرینی هایی با چربی و قند زیاد ، دسرهای لبنی ساده یا میوه ای را ترجیح دهید ، که به نظر ما  چربی و قند کم تری دارد. در صورت امکان ، خودتان در خانه دسرهای لبنی درست کنید.

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

کربوهیدرات در کدام غذاها زیاد است؟

* کربوهیدرات ها در ساختار غذاهایی مانند شکر تصفیه شده و نشاسته  وجود دارند. بیشتر انرژی مورد نیاز بدن ما از کربوهیدرات ها تامین می شود.

* اگر از داروهای استروئیدی استفاده می کنید ، استفاده از کربوهیدرات اضافی متابولیسم شما را تحت فشار قرار می دهد. در نتیجه این وضعیت ، قند خون شما بالاتر از حد معمول است و زمینه برای تشکیل دیابت مهیا شده است.

بنابراین ، توصیه می شود کربوهیدرات های “ساده” کم تری را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.

اهمیت تغذیه بعد از پیوند کلیه چیست؟

اگر به شما گفته شده است که مصرف نمک و سدیم خود را محدود کنید ، هنگام مصرف غذاهای زیر بیشتر مراقب باشید:

* نمک تصفیه شده ، نمک یددار یا سنگ نمک فرآوری شده

* رب با نمک بالا

* همه سوپ های آماده با محتوای نمک بالا

* غذاهای آماده برای فروش به صورت منجمد در بازار

* ترشی های فصلی با نمک

Source: www.diyalizmerkezleri.org

دیدگاه خود را بنویسید